клуб на знаещите

Клуб на знаещите

Състезание „Какво?, Къде?, Кога?” – 2 март 2011 година

По покана на администрацията на СОК „Камчия” ЕАД на 02.03.2011 в ДОЛ „Радуга” се проведе състезателна игра „Какво?, Къде?, Кога?”. Играта беше посветена на Националния празник на България 3 март. В състезанието взеха участие отбори от децата на град Москва, НГХНИ „Константин Преславски” и VIII СОУПЧЕ „А. С. Пушкин”.
Нашият отбор в състав Митко Ивов Петков, Страхил Симеонов Бельовски, Васил Венелинов Илиев, Десислава Славчева Пеева, Стефка Ангелова Косева и Йоана Николаева Баракова се представи блестящо и зае първо място. Жулвен Ариф Салим, Ивета Георгиева Бъчварова , Александра Славчева Пеева и ръководителя на отбора присъстваха на състезанието и подкрепяха състезателите. Отборът отговори правилно на 8 от общо 10 въпроса.

галерия - отвори

Ето и въпросите:
1. Известни са няколко десетки разновидности на остро атакуващо начало в партия шах. Борис Акунин измисля още един вариант, като му дава името на държавата, с която Русия е водила многобройни войни. Резултатът от последната е освобождението на България. Как се нарича това произведение на Акунин?
2. Името на Юлия Вревская е незаслужено забравено. Преди е било синоним на патриотизъм и милосърдие. На нея са посвещавали своите произведения писатели и композитори. Виктор Юго казва за нея: „ Розата на Русия, откъсната на българска земя”. Коя е професията, на която Юлия Вревская посвещава последните години от живота си?
3. През 1877 година Александър II изпраща казашки полк на Негово Императорско Величество Лейб-гвардия на руско-турската война. Тогава на него му прави впечатление веселия дух на казаците, когато по време на поход изпълняват един марш. „Все едно отиват на сватба”-забелязва царят. Кой марш след това става официален на този полк?
4. Генерал Радецки, намирайки се в един от проходите на Стара планина, съобщава че там всичко е спокойно. На това място вирее в изобилие храст, чиито плодове действат успокояващо. Сещайки се за този храст, лесно ще отговорите на въпроса кое е това място.
5. По време на знаменития балкански поход, бъдещите герои на Шипка и Плевен, въпреки жестоките студове, вървят с разгърнати шинели. На това неясно тяхно поведение може да намерите обяснение, ако се сетите, че скоро след това в екипировката на руската армия някои части направени от калай са били сменени с такива от мед. За какво става дума?
6. До прохода Шипка се намира крипта, в която са погребани телата руските войници загинали, защитавайки прохода от турците през 1878 година. За жестокия бой и яростния огън можете да придобиете представа от камбаните, които могат да се видят и чуят на същото място. От какво са отлети тези камбани?
7. През 1877 година започва издаването на илюстриран седмичник за руско-турската война. Срещу списанието постъпва оплакване и граф Коцебу направил на нищо цензора за това, че е допуснал унижаване на руснаците и превъзнасяне на турците в изданието. В резултат на това цензорът успява да се оправдае, позовавайки се на законите. Кои закони?
8. Според една легенда, когато по време на руско-турската война през 1877-1878 години обесили няколко пленени башибозуци, един човек от свитата на генерал Скобелев отправил неочаквана молба: непременно да бъдат обесени по светло. Сметнали са молбата за основателна и я изпълнили. Какво е фамилното име на човека, отправил тази молба?
9. В град Пловдив има хълм на освободителите. Там се намират два паметника. Единият от тях получава собствено име по волята на случая. Вторият е издигнат в чест на конкретна личност. Посочете имената на двата паметника.
10. Това устройство, патентовано през 1876 година, се използва за първи път от генерал Николй Карлович Штал по време на руско-турската война в условията на бойни действия през 1877 година. Посочете звънливото фамилно име на този изобретател.
Отговори:
1. Турски гамбит
2. Медицинска сестра
3. Сватбения марш на Менделсон
4. Шипка
5. Копчетата на шинелите
6. От събраните гилзи
7. Законите на перспективата
8. Верешчагин
9. Альоша, Александър II
10. А. Бел

За купата на дирекция "Образование"
Ученици от Руското показаха най-много знания
Татина Младенова

Четвъртото ученическо състезание "Какво? Къде? Кога?" под егидата на кмета Кирил Йорданов и за купата на дирекция "Образование" се проведе вчера ( 10 март 2010 ) в рамките на кандидатстудентската борса в Двореца на културата и спорта.
Най-много знания, съобразителност и колективен дух показа отборът на СОУПЧЕ "А. С. Пушкин", все още известно като Руското училище. В състезанието заявиха желание да участват 15 отбора, но се престрашиха 11 от различни варненски училища с гимназиален курс на обучение.
На второ място се нареди отборът на II СОУ "Неофит Бозвели", а на трето - отборът на НГХНИ "Константин Преславски".
Първенците спечелиха 9 точки, а другите 2 отбора - по 7. Разликата в представянето им бе и в нивото на рейтинга, който се отчиташе за окончателното класиране. Всички участници получиха грамоти, а първенците и награди. Победителите получиха правото да се запишат без приемни изпити във ВСУ "Черноризец Храбър" с изключение на специалностите право и архитектура.
Радослав Тасков, директор на дирекция "Образование", връчи купата и похвали участниците за упорството им да учат и да се представят отлично.
Гимназистите отговаряха на 12 въпроса, чиито отговори бяха резултат на логическо мислене, натрупана информация и комбинативност.
Отборът на СОУПЧЕ "А. С. Пушкин" участва за трети път, за първи печели купата. Според учениците и преподавателката им Даниела Вангелова, математичка, успехът е резултат от сериозните занимания в училищния Клуб на знаещите и естествено на таланта на тийнейджърите.
Организатори на надпреварата са Националната асоциация на клубовете на знаещите в България и Клуб на знаещите "Делфин" - Варна. Дирекция "Образование" осигури финансирането.
Община Варна с подкрепата си превърна в традиция интелектуалните състезания "Какво? Къде? Кога?" между училищните клубове на знаещите във варненските гимназии, каза председателят на асоциацията Доброслав Дойчев.

 На 18.10.2009г. в Младежкия дом се проведе състезание "Какво? Къде? Кога?" по линия на британския клуб. Нашият отбор в следния съсътав зае първо място:
- Калоян Стоянов, Страхил Бельовски, Васил Илиев, Валентин Митев, Емил Василев и Стелиана от 12а клас