СУЕО "Ал.С.Пушкин" гр.Варна

Спортни новини - (отвори), Олимпиади....- кликни тук
Информация за родители и ученици (кликни тук)

SECONDARY SCHOOL FOR FOREIGN LANGUAGE EDUCATION “Al. S. Pushkin”

The school was established in 1974 and was the first one with intense education of Russian language in Varna. It develops as a school for European languages and culture. During the education students form linguistic, communicative and cultural competence in two foreign languages. This gives them the opportunity for successful future realization.

ABOUT US
There are about 1500 students in the school. They study Russian language from the first grade till 12th grade – the end of their school education. From the second grade they start their English language education. There are different opportunities for the students to study English, Italian, German and/or Russian in high school. During their education students receive communicative, cooperative and practical skills. The main attention is on their personality and self-confidence.

Students receive personal attention from highly qualified, psychologically motivated and experienced teachers. The school takes part in many regional, national and international projects with innovative civil education and international cooperation. LOCATION The school is situated in the center of the city of Varna, close to shops, cafes, theatres, as well as the famous sea garden.

Постижения на нашите ученици

ИВЕЛИНА АНГЕЛОВА (УЧЕНИЧКА В 11 КЛАС) : На 26.11.2016 година в град Габрово се проведе национален кръг на многоезично състезание, в което аз участвах с първи език немски и втори-руски.Състезанието включва две задачи - слушане на текст на първия чужд език и писане на преразказ на втория и четене на текст на първия чужд език и писане на есе на втория по темата, извлечена от текста. За мен по-лесна беше втората задача, тъй като имах повече свобода при писането на есе. Харесва ми, когато мога да вложа частичка от себе си в работата си.В групата немски-руски език се класирах на четвърто място в страната. За мен участието ми в Националния кръг беше един голям подарък, за който искам да благодаря на своите учители и училище. По време на това състезание си създадох прекрасни спомени.Най-хубавото нещо в участието в национални кръгове на такива инициативи и олимпиади е това, че там си в свои води, срещаш се и общуваш с хора, които имат интереси като твоите и това създава една прекрасна атмосфера и незабравими спомени.

Нашите „руски“ успехи!

От 21.11 до 25.11. в Русия се проведе 14 Международна Олимпиада по руски език, в която участват ученици, живеещи извън територията на страната. Организатор на мероприятието бе Министерството на образованието и науката на Руската Федерация под методическото ръководство на ФГБОУ ВО - Държавния институт по руски език "А.С.Пушкин". Това мероприятие се осъществи под егидата на Международната асоциация на преподавателите по руски език и литература (МАПРЯЛ) и РОССЪТРУДНИЧЕСТВО. Като финалисти в състезанието участваха 159 участници от 31 страни от цял свят. Тази година бе променен регламентът на Олимпиадата и това даде възможност за участие на повече ученици. Номинациите за награди бяха в две направления - руски като чужд и руски като нероден и в три категории: най-добро есе, най-добър отговор по странознание на Русия, най-добър руски език(устен отговор), като числото на номинираните във всяка категория беше до десет.
В четирите етапа на провеждане на Олимпиадата (регистрация на портала, предварителен подбор, полуфинал и финал) като индивидуални участници от СУЕО "А.С.Пушкин" - гр.Варна се представиха петима ученици, изучаващи руски език като 1-и и 2-и чужд език с ръководител Люба Станева. Всички те преминаха предварителния подбор и достигнаха до полуфинал, а двама от тях – Виолина Маринова и Венелин Павлов от 11 г клас, изучаващи езика интензивно само 4 година, достигнаха до заключителния етап на Олимпиадата.
В рамките на подготовката за Олимпиадата бе привлечен и преподавател от Русия –кандидат на педагогическите науки, доцент от Московския финансово – юридически университет Сергей Волков и управител на фирма „Севън колорз“. Бяха прочетени обзорни лекции за владетелите на Русия и обектите на ЮНЕСКО на територията на Русия и бяха дарени презентациите към тях. Общуването с носител на езика, при това преподавател във вуз, бе изключително полезно за учениците.
При работата над устната реч на Венелин и Виолина от времето си отделиха и колегите В. Дянкова и Л. Бородина - досегът с преподавател, с чието произношение и подход не са свикнали учениците, би ги подготвил по-добре за устните изпитания на Олимпиадата. Слушаше се и много руска реч и музика.
Тази подготовка, както и упоритата и последователна тригодишна работа над езика, а също така и желанието да докажат своите качества, да представят достойно училището си и да защитят честта на родината помогнаха на Венко и Виолина в трудната битка с жестоката конкуренция на деца-билингви, деца от държави, в които масово се говори руски, които учат в руски училища и др.
И вече можем да се гордеем с факта, че България има своя победител в 14 Международна Олимпиада по руски език – ВЕНЕЛИН ПАВЛОВ получи диплом на победител в номинацията „най-добър отговор по странознание на Русия“!!!
Тази победа е още по-ценна и поради факта, че освен разширените знания по история на Русия, в отговора се оценяваха нивото на владеене на граматика, лексика, произношение, употребата на разнообразни синтактични конструкции! С всички тези особенно трудни за българина категории в руския език нашето момче се справи блестящо и това бе оценено от изпитващите специалисти! Честта на преподавателите-русисти в страната бе защитена и при участието на Виолина чрез достойното й представяне на изпитите. Да поздравим тези умни, креативни и талантливи деца и им пожелаем по-нататъшни успехи по пътя, по който ги водят техните мечти, усилия и целеустременост!
В Москва дейността ни бе всячески подпомогната от друг възпитаник на нашето училище – Силвия Войславова-випуск 2011 г., която започва своята магистратура в Института Пушкин – ученичка на г-жа Дянкова. Можем да се гордеем с факта, че нашите възпитаници стават не само добри професионалисти, а и добросърдечни, всеотдайни, родолюбиви, стойностни хора!
Люба Станева
Снимки в галерията
Руски сайт - кликни тук
Български сайт - Кликни тук
 


Информация за родители и ученици (кликни тук)

архив новини