• info-400031@edu.mon.bg
  •  +359 52 60 96 96


 

Search HP

„18-ти юли! На този ден през 1837 година, в град Карлово е роден безсмъртният син на Майка България Васил Иванов Кунчев или както го знаем всички - Васил Левски.

Днес, 186 години по-късно, ние сме тук, в град Ловеч, откъдето на 27 декември 1872 година тръгва пътят към неговото безсмъртие!“.

С тези думи започна тържественото честване на 186-годишнината от рождението на Апостола на свободата в музея на Васил Левски в гр. Ловеч, организирано от ръководителите на група ученици от СУЕО „Александър С. Пушкин“, град Варна.

Децата развълнуваха всички присъстващи, като представиха истории от родовата памет, предоставени им от Христина Богданова – една от 27-те живи родственици на Васил Левски, по линия на сестра му Яна. Разказът на Христина (г-жа Богданова) оживя чрез децата и в тази приемственост е силата, която ще съхрани образът на Апостола за следващите поколенията.

Ръководителите на групата – Светла Казакова и Ралица Станева, начални учители от група за целодневна организация на учебния ден в СУЕО „Александър С. Пушкин“, организирали летен лагер за учениците точно в периода, когато е рожденната дата на Васил Левски, за да представят това тържествено честване, като венец на организираните по време на учебната година мероприятия за Апостола.

Децата разказаха за човека Васил - за неговата честност, непреклонност, безстрашие, смелост, решителност. Разказаха и за неговите родители Гина и Иван, „защото семейството е мястото, в което се срещаме със света, където формираме себе си, нагласите и очакванията си за живота и взаимоотношенията си по-нататък“ – според думите, които споделила с децата Христина Богданова.

Учениците поднесоха и цветя на паметника на Васил Левски, след което продължиха своя ден, посветен на Апостола с посещение на Къкринското ханче.

Поклон пред живота, делото и безсмъртието на великия син на Майка България – Васил Иванов Кунчев!

 

 
Адрес:  ул. Проф. Н. Державин 12 
Град/с.: Варна 9000 
Район: Одесос
Област: Варна
 
Телефонни номера: 052/ 60 96 96, 60 93 35
Факс: 052/ 60 96 96 
е-поща: info-400031@edu.mon.bg

 

Сайтът е изработен от учениците Кристиян Страхилов и Йорданка Димитрова от Випуск 2019.
Средно Училище с Езиково Обучение "Ал. С. Пушкин" гр. Варна © 2022
Go to top